|

Úspešné pravidlá pre stále upratanú a čistú kuchyňu

Kedysi (keď som mala jedno dieťa…) bolo udržiavanie čistoty v kuchyni mojím celodenným cieľom. Potom postupne prišlo viac detí, viac varenia, viac riadov, viac aktivít mimo kuchyne… Zmietla som pravidlá pre stále upratanú kuchyňu zo stola a povedala som si: „Dosť! Nebudem svoj deň podriaďovať kuchyni, spracem ju proste večer!“. A asi vieš, čo sa stalo. Večery som namiesto oddychu a času s mužom venovala spratávaniu toho chlievu, ktorý za deň vznikol v kuchyni.

Došlo mi, že kuchyňa, v ktorej sa žije a je stredom domova, sa stáva sebestrednou arogantnou potvorou, a ak si ju nebudeš celý deň všímať, večer ti to jednoducho vráti („Na, tu máš ten zaschnutý hrniec, cha-cha!“). Nejde ju ignorovať. Potrebuje našu presne nadávkovanú pozornosť (a ani o chlp viac). Potom sa z nej stane opora v bláznivých dňoch. Aj keď bude všade inde bordel, bude ti kryť chrbát, keď sa ozve ťahavé detské „Som hlaadnýý.“ No a večer ti tú starostlivosť oplatí žiarivým úsmevom (keď zhasneš svetlo, možno začuješ aj „Dobrú noc! Teším sa na zajtra!“).

Dosť bolo výlevov. Poďme sa pozrieť na pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať pre stále upratanú kuchyňu. Ak nemáš umývačku, uvediem vždy aj verziu pre duo saponát-hubka.

1. Zapni umývačku každý večer

Nové ráno začína večer predtým. Ako si kuchyňu prichystáš, taká ťa ráno počká. A nájsť ráno špinavú a nefunkčnú kuchyňu… no, to je rana pod pás od tvojho včerajšieho Ja. Takže heslo znie „Každý večer púšťam umývačku!“. Aj keby bola poloprázdna (niektoré majú fantastickú funkciu – režim polovičnej umývačky). Ráno potrebuješ začať s čistým riadom. Bez debaty.

Ak nemáš umývačku, umy všetok riad, čo ti ešte v kuchyni zostal. Nechaj ho na odkvapkávači mokrý, ak chceš, ale určite ho umy.

2. Vylož umývačku ako prvé, čo ráno spravíš v kuchyni

A sme doma. Je ráno. Nie, nechce sa mi riešiť umývačku. Deti prosíkajú o vafle, ja po oddojčenej noci túžim po riadnej omelete. Ale chystanie jedla musí počkať, umývačka má prednosť. Ak totiž začneš svoje každodenné kuchynské aktivity s prázdnou umývačkou (alebo prázdnym odkvapkávačom po večernom umývaní riadu), začnú sa diať divy. Povieme si neskôr. Samozrejme, toto všetko nemusí byť len tvoja úloha! Aj trojročné dieťa zvládne vyložiť aspoň príbory; o starších deťoch ani nehovorím.

3. Priebežne odkladaj použité riady do prázdnej umývačky

Na toto sme potrebovali prázdnu umývačku. Veď si to porovnaj. Verzia „špinavá/plná umývačka“ – chystáš raňajky a chceš odložiť po varení, ale nemáš kam! Tak odložíš špinavé riady niekam nabok. Vzápätí pripravuješ desiatu manželovi a školákom. Keďže si medzitým riešila plačúce bábätko, umývačka stále nie je k dispozícii, špinavý riad opäť putuje prinajlepšom na nejaké zhromaždisko. No a pred obedom už ti naozaj prihára (nielen ryža) – umývačka stále plná, kopa špinavého riadu na linke a ty potrebuješ použiť kuchynského robota, ale ako už po stý raz ho nevytiahneš, lebo nie je kam.

Nie, toto nechceme. Takže – všetko priebežne odkladaj do prázdnej umývačky alebo ručne umývaj.

Foto Pexels/Zvolskiy

4. Všetko, čo nejde do umývačky, umy hneď po použití

Toto pravidlo som dlho úspešne ignorovala. Potom ma prestalo baviť umývať príslušenstvo ku kuchynskému robotu po tom, ako tri dni špinavé kvasilo na linke. Situáciu som vyriešila inteligentne – prestala som používať robota! … No dobre. Nebolo to inteligentné riešenie. Robot mi predsa uľahčoval varenie. Tak som zaťala zuby a začala som ho umývať okamžite po použití. A čuduj sa svete, umýval sa oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. To ma posmelilo používať ho častejšie (na zmrzlinu, krémové polievky, strúhané šaláty…). A život v kuchyni bol o kus čistejší a radostnejší.

5. Na BIO odpad používaj malú nádoby s vekom

Píšem schválne malú a s vekom. Keď je nádoba malá, nezačne ti tak rýchlo smrdieť, dobre sa umýva a zmestí sa do umývačky. Vďaka veku sa nešíri zápach. Ak veko dobre prilieha, môžeš mať nádobu vyloženú na linke a neprekáža vizuálne ani pachom. Nádobu každý večer vyprázdni a šupni k riadom do umývačky alebo umy ručne. Nos sa ti poďakuje.

6. Nechaj si na kuchynskej linke minimum vecí

Skús z linky odložiť VŠETKO okrem spotrebičov, ktoré používaš denne (rýchlovarná kanvica, kávovar alebo robot ťažký ako krava). Nože sa dajú odložiť na magnetickú lištu na stene, varešky do zásuvky, oleje do skrinky. Skús to hecnúť a nájdi miesto všetkým veciam, ktoré máš teraz vyložené. Priznám sa, že na mojej linke mám ešte bazalku a malý červený budík (momentálne jediné hodiny v domácnosti), ktoré mám rada. Ale tie drevené dosky už určite niekam zavesím!

Vďaka prázdnej linke sa budú povrchy umývať jedna radosť. No a čokoľvek si nájde cestu do kuchyne (hračky, noty, letáky zo schránky, prázdne zaváraninové poháre…) ľahko zbadáš a odpraceš na svoje miesto (alebo tým poveríš majiteľa).

7. Maj stále nablízku čistič v spreji a čistú handričku

Ideálne nejaký eko čistič vhodný ku kontaktu s potravinami. Ak ho budeš mať stále poruke, pretretie povrchov sa ti ľahko zautomatizuje a tvoja kuchynská linka už viac nebude pôsobiť ako vzorkovník v predajni FARBY-LAKY.

8. Nezačni variť, kým neupraceš na čisto

Pravidlá pre upratanú kuchyňu vedia byť dosť otravné, no toto bude asi obľúbené zo všetkých… Ale je zásadné pre zachovanie zdravého rozumu matky v domácnosti. Ak sa ti doobeda nepodarilo priebežne odkladať po sebe (a po iných…) použité riady a vytiahnuté potraviny, sprav to skôr, než začneš s krájaním zeleniny na poliveku. Pretože nemať miesto na linke pri chystaní obeda je na nervy. Rovnako ako hľadanie čistej varešky. A hlavne, ak mi k tomu ešte po varení vzniknú ďalšie riady, moja ochota dodržať pravdidlo č. 9 klesá k nule.

Foto Pexels/Zvolskiy

9. Nezačni jesť, kým neupraceš po varení

Teplé jedlo na sporáku a ty by si mala ešte umývať riady?? Neznie to dobre, ale dá sa to. Hlavne, ak budeš po sebe spratávať pri varení priebežne. Riady daj hneď do umývačky, potraviny rovno odkladaj naspäť na svoje miesto, prázdne obaly hoď hneď do koša; nádobu na bio odpad si daj k sebe, keď ideš čistiť zeleninu, nože umy skôr, než ti na nich zaschne roztečený syr… A kým sa dovarí posledná časť obeda, odlož ešte zvyšné náradie.

Ak nemáš umývačku, napusti si do drezu teplú vodu (drez je prázdny, pretože si si spratala pred varením 💪) a odkladaj doňho veci, ktoré chceš umyť až po varení. Nezaschnú a rýchlejšie ich umyješ.

10. Neodíď z kuchyne, kým neupraceš po jedle

Vlastne sa asi stále opakujem – spratávaj hneď. Neuvar si poobednú kávu, kým nebude stôl čistý a utretý. Opäť to nemusíš robiť sama! Väčšie dieťa môže odkladať taniere a hrnce, stredné dieťa príbory a soľničku, najmenší pomocník určite rád utrie stôl, ak mu k tomu dáš aj vodu v rozprašovači, aby si ju mohol sám nastriekať na stôl.

Deti sú schopnejšie, než si myslíme. Budú sa tešiť, keď dostanú nejakú domácu prácu? Nie. Tie naše sa na nás pozerajú ako na otrokárov, pretože od nich každý deň vyžadujeme umyté zuby. Odkladanie zo stola u nich dokáže spôsobiť šok, hoci to robia každý deň. Ale je to pre nich (aj pre nás) dobré a preto sme neústupčiví. Tému detských prác vytiahnem ešte inokedy ale nateraz aspoň krátke povzbudenie pre teba – zapájaj deti vždy, keď sa to dá.

Určite si si všimla, že som nespomenula čistenie rúry na pečenie, chladničky a mikrovlnky, ani umývanie skriniek a podlahy… Nuž, nechajme si trochu radosti aj na zbesilé upratovanie pred návštevou svokrovcov!


Dúfam, že ti tieto pravidlá pre stále čistú a upratanú kuchyňu pomohli a budú ti dobrým vodítkom v kuchyni. Prikladám aj ich hotový zoznam, ak by si ich chcela dať na chladničku a priebežne si ich pripomínať.

Máš ešte nejaký obľubený tip, ktorý by mohol pomôcť aj ďalším? Napíš ho dole do komentárov. Alebo pošli týchto 10 svojim kamoškám.

Maj sa krásne a nestrať samu seba!

P.

Mohlo by sa ti páčiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *